Trends in Deliveroo land: halal food in opmars
Aantal restaurants met halal aanbod steeg het afgelopen jaar met maar liefst 16%
Halal won de voorbije jaren aan terrein en dat is ook Deliveroo niet ontgaan. De delivery service merkte de voorbije jaren een stijging in zowel het aantal restaurants met een halal aanbod, als het aantal klanten dat voor halal kiest. Nu we midden in de ramadan zitten, maakte Deliveroo de rekening op: wat is de evolutie van halal-food op het platform en dé trends die je niet mag missen.
In vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 is het aantal Deliveroo-restaurants met een halal aanbod met maar liefst 16% gegroeid. Dat aanbod is bovendien beschikbaar in 600 restaurants in maar liefst 24 steden. De restaurants bieden een grote waaier aan verschillende keukens aan: van de mediterraanse keuken tot de Indische, allemaal hebben ze een halal aanbod.
Rachid Lamrabat, halal expert verduidelijkt uit wat dat aanbod kan bestaan: “Halal wil niet meer zeggen dan ‘toegestaan’. Er zijn geen wijzigingen in de ingrediënten, alleen gaat het om een label dat aangeeft dat het toegestaan is voor een grote groep in onze samenleving. Op zich zijn groenten, fruit, eten uit de zee, en alle dranken, behalve alcohol, halal. Vlees dient een label te hebben. Halal verwijst naar producten en diensten die volgens de islamitische wet zijn toegestaan, en de vraag naar dergelijke producten en diensten is niet beperkt tot voedsel en dranken. Halal-certificering kan ook worden verkregen voor onder meer cosmetica, geneesmiddelen en financiële diensten."”
Naast het aantal restaurants met halal-aanbod, bleef ook het aantal bestellingen binnen deze categorie groeien. De laatste jaren is de vraag naar halal producten en -diensten in verschillende sectoren merkbaar gestegen, onder meer door een groeiende moslimbevolking, een toename van de wereldwijde halal handel en een groter bewustzijn en meer belangstelling voor halal bij niet-moslims.
Rachid Lamrabat: “De groei in halal is al jarenlang bezig, we hebben nu het gevoel dat het op een tipping point staat om mainstream te worden. Los van de Halal-consumers heb je een grote groep van mensen die de halal wereld ontdekken omwille van de diversiteit in smaken en authenticiteit van de gerechten. Momenteel groeit de halal markt sneller dan voorheen, en dat zal de komende 10 jaar niet anders zijn.”
De steden met het hoogste percentage halal bestellingen worden geplaatst in het zuiden van België, met Charleroi, Louvain-La-Neuve en Namen als topsteden als het gaat om halalvoeding. In Vlaanderen wordt via Deliveroo het meest halal besteld in Kortrijk, Aalst en Mechelen.
Ben jij ook helemaal verkocht aan halal? Ontdek dan hieronder enkele trends in halal foodieland die je niet kan missen, inclusief tips van Deliveroo.*
Plant-based
Steeds meer mensen kiezen voor een plant-based dieet, en dus ook is er ook een groeiende vraag voor halal plant-based gerechten. Tegenwoordig vind je bij tal van restaurants vegetarische en veganistische gerechten met een halal certificaat.
Tip: Ba-Tenjan bij Ceders van Libanon in Antwerpen of veggie tajine bij El Warda in Antwerpen, Harira bij Walida in Charleroi
Street food
Wie denkt aan street food, denkt misschien snel aan Mexicaanse burrito’s of Aziatische bao’s, maar ook op halal vlak zijn de street food opties eindeloos, van Libanese hummus tot falafel wraps, laat je verleiden door de halal-street food opties en waan je in de drukke straten van het Midden-Oosten.
Tip: Falafel bij Beni Falafel in Antwerpen of bij Fluffy falafel in Kortrijk, Vegetarian Thai bij Pitaya in Luik
Fusion cuisine
De combinatie van verschillende keukens in een gerecht wint aan populariteit. Restaurants gaan op zoek naar hoe ze verschillende keukens kunnen combineren en mengen halal ingrediënten met atypische smaken om zo unieke gerechten te serveren.
Tip: pastasalade bij Great Market in Brussel, poké bowl bij Poké Moi in Louvain-La-Neuve
Ontdek het volledige aanbod op Deliveroo.be via de halalsectie.